Érdemes figyelemmel kísérni, miként számol be a világsajtó az Egyesült Államok választási kampányáról szóló hírekről. Főleg érdekes megfigyelni azt, miként jutnak el a hírek Magyarországra, tudniillik a magyar sajtó kutatómódszere kifullad abban, hogy szinte szóról szóra – de mindenképp a tartalom teljes megegyezésével – lemásolják azt, amit az amerikai liberális sajtó állít. Ha a Huffington Post azt állítja, Trump egy rasszista, és olyan, mint Hitler, a hír igen hamar el fog érni az index.hu olvasótáborához. Ha a New York Times azt állítja, hogy Trump minden bevándorlót vagy mexikóit ki akar toloncolni, vagy, hogy Trump azt állította, minden mexikói erőszaktevő, akkor bizony azt egyhamar a 444.hu-ról olvashatja vissza a magyar közönség.

Pontosan így történik ez most is, amit kitűnően példáz, ha hozzávetjük a 444.hu beszámolóját azzal, ami a valóságban történik.

A következőket írta a 444 Herczeg Márk nevű szerzője a “Trump arra kéri az orosz hackereket, hogy támadják meg Amerikát” cikkben.

A Republikánus Párt elnökjelöltje egy nappal azután, hogy Hillary Clinton lett a Demokrata Párt elnökjelöltje, sajtótájékoztatót hívott össze Floridában, ahol azt mondta:

„Oroszország, ha figyelsz, remélem megtalálod azt a 33 ezer emailt, ami hiányzik. Szerintem a sajtónk bőségesen meg fog jutalmazni érte!”

Ezzel arra utalt, hogy vélhetően orosz hackerek törték fel és hozták nyilvánosságra a Demokrata Párt levelezését, de ezzel gyakorlatilag azt is kérte, hogy egy ellenséges hatalom hajtson végre kibertámadást a saját országa ellen.

Donald Trump tagadta azt is, hogy kapcsolatban állna Oroszországgal. Állítása szerint a legközelebbi kapcsolata az oroszokkal az volt, amikor egy Palm Beach-i házat megvett 40 millió dollárért, és 100 millióért passzolta tovább egy orosz vállalkozónak.

Eközben egyébként az alelnökjelöltje, Mike Pence kampánystábja arról adott ki közleményt, amiben elítélte, hogy bárki is feltörte a demokraták levelezését, ha pedig az oroszok voltak azok, akkor beleavatkoztak az Egyesült Államok elnökválasztásába, aminek súlyos következményei lesznek.

Nézzük meg, mi történt valójában. Mindenekelőtt érdemes egy pillantást vetni a címre, amely a Quartz híroldalon megjelent jelentés címének fordítása. De hasonló címek jelentek meg a Business Insider vagy a New York Times oldalán, mindegyik azzal a közös nevezővel, hogy Trump arra kéri, bíztatja, vagy akárhogy cselekvésre készteti orosz vagy külföldi kémeket a Hillary Clinton ellen való kibertámadásra.

Olvasd el ezt is:  Brexit: A Decentralizáció Ünnepe

Ez természetesen egyáltalán nem igaz, hiszen Donald J. Trump azt mondta, hogy abban az esetben, ha valakik birtokában vannak az emailek, azt adják át az FBI-nak. A Tweet pontos fordítása: “Ha Oroszország, vagy valamelyik másik ország vagy személy birtokában van Hillary Clinton 33000 illegálisan kitörölt emailje, talán meg kellene osztaniuk azokat az FBI-al!”

Azaz nem “arra kéri az orosz hackereket, hogy támadják meg Amerikát,” mint ahogy azt a 444 nyilvánvalóan hazudja, hanem arra kéri a hackereket, akiknek birtokában vannak az emailek, hogy adják át őket. De ennek teljesen világosnak kellene lennie mindenki számára, aki tisztában van azzal, hogy milyen emailekről van szó, tudniillik Trump már csak azért nem kérheti Oroszországot arra, hogy kibertámadást hajtson végre az Egyesült Államokon, mivel azokat az emaileket évekkel ezelőtt kitörölték. Természetesen erről a témáról a magyar közönség egyáltalán nem informált, hiszen azok az oldalak, ahonnan a 444.hu vagy az index.hu másolja a híreit, nem számolnak be a Hillary Clinton körüli botrányról.

Az akkori államtitkár Hillary Rodham Clinton 2009 Január 13.-án felállított egy clintonemail.com végződésű magán emailszervert, és Március 19.-én felhagyott a hivatali, a kormány által elrendelt, .gov végződésű email fiókja használatával. Állítása szerint azok az emailek, amelyeket az előző szerveren tárolt, elvesztek, és nem lehet őket visszaállítani.

Olvasd el ezt is:  A nagymama esete a kommunista propagandával

9 nappal azután, hogy beüzemelte a szerverét, az államtitkár aláírt egy titoktartási szerződést, amely szerint egy email tartalmazhat államtitkokat úgy is, hogy a levél nem rendelkezik “titkosított” jelöléssel. Azaz a levél tartalmának titkosított természete független attól, hogy mit állít a fejléc, vagy az email bármelyik része, és tartalmazhat államtitkokat olyan levél is, amelyet semmilyen jelöléssel nem láttak el. Az államtitkár kötelessége tudni, mi számít államtitoknak és mi nem, és a jelöletlen, titkos iratokat is államtitokként kell kezelnie.

Az Egyesült Államok jogszabálya szerint magánszemélyek jogában áll .gov végződésű, a kormány által elrendelt email fiókon tárolt információhoz hozzáférést követelni, és amikor a bíróság helyt ad a követelésnek, a fiók kezelőjének engedelmeskednie kell. Hillary Clinton magánszerverére viszont akkor még nem vonatkozott ez az apró kellemetlenség. 2010. Decemberében viszont egy kormányszerv elrendelte, hogy “minden email, beleérve a csatolmányokat, amelyek kormányügyekhez kapcsolódnak, feljegyzésnek számít, amelyet kötelező megőrizni.”

2013 Március 22.-én egy Guccifer nevű hacker betört Hillary Clinton email szerverébe, és felfedte, hogy Hillary bizalmas információt tartalmazó levelet kapott magánszerverére. Egy év múlva, 2014 Augusztusában az Egyesült Államok külügyminisztériuma a Benghazi-merényletet kutató bizottság rendelkezésére bocsát 8 olyan emailt, amelyet vagy Hillary küldött, vagy ő kapott magánszerverén keresztül. Itt derült fény legelőször arra, miként használta az egykori államtitkár a magánszerverét.

2014 November 26.-án Barack Obama törvénybe iktatta, hogy minden közhivatalnok köteles az összes, munkájával kapcsolatos emailt továbbítani a saját, .gov végződésű email fiókjukra. December 5.-én Hillary Clinton ügyvéde 30.490 emailt nyújtott át nyomtatott formában a külügyminisztériumnak, és 31.890 emailt, amelyek állítása szerint magánjellegűek voltak, egyszerűen kitörölt.

Ez az a 31.890 email, amelyről Trump azt Tweetelte, hogy “Ha Oroszország, vagy valamelyik másik ország vagy személy birtokában van Hillary Clinton 33000 illegálisan kitörölt emailje, talán meg kellene osztaniuk azokat az FBI-al!”

Viszont a hír nem ez.

A legfontosabb hír itt az, hogy ezzel Trump beismertette a Hillary kampánnyal azt, hogy a kitörölt emailek között olyanok is voltak, amelyek államtitkot tartalmaztak, mivel Trump nyilatkozata után ellenfele egyik legfőbb tanácsadója egy sajtóközleményben a következőt nyilatkozta:

“Ez lehet a legelső eset, amikor egy elnökjelölt aktívan buzdított egy idegen hatalmat arra, hogy kémkedést végezzen politikai ellenfelén. Ez nem túlzás, ezek csupán a tények. Ez az érdekességen és a politikán túllépve nemzetbiztonsági üggyé vált.”

Azaz, a kitörölt emailek nemzetbiztonsági jelentőségűek. Ha valós lenne Hillary Clinton állítása, és pusztán magánjellegűek volnának, az ügy pusztán egy civil per lenne, viszont – Hillary saját kampányának sajtóközleménye alapján – az egykori államtitkár államtitkokat törölt ki.

Olvasd el ezt is:  A tanulatlan Orbán Viktor családpolitikája

Visszatérve a 444 cikkéhez, a propaganda számos esetben nem csupán abban rejlik, amit állítanak, hanem abban, amit kihagynak. A Trump idézetet megelőző mondatok pedig nyilvánvalóan rávilágítanak arra a tényre, hogy a 444 – és az egész liberális média – által kiragadott mondatot csupán viccnek szánta:

“Miért kell engem összekeverni Putyinnal? Semmi dolgom nincs Putyinnal, sosem beszéltem vele, semmit nem tudok róla, azon kívül, hogy tisztelni fog engem. A mostani elnökünk felé nincs tisztelete. És ha Oroszország áll [a Demokrata Párt emailjeinek kiszivárogtatása mögött] – valószínűleg nem, senki sem tudja, ki csinálja – de ha Oroszország az, az igen rossz, egy másik okból kifolyólag. Ez azt mutatja, hogy mennyire kevéssé tisztelik az országunkat, amikor meghekkelnek egy nagy pártot, és mindent megkapnak.”

Végül pedig azok, akik Trumpot gonosznak gondolják, mert nem akar hidegháborút folytatni az oroszokkal, ne felejtsék, hogy 2010-ben Hillary Clinton – miután orosz befektetők dollármilliókat fizettek a Clinton Alapítványnak – eladta az orosz állam birtokában álló Rosatom számára az Egyesült Államok urániumtartalékának egyötödét.

Maradjatok távol a liberális médiától, gyerekek.

Ide kattintva támogathatod az oldal fenntartását.