Ludwig von Mises

Az antikapitalista mentalitás

Tartalomjegyzék


IV.
A nem gazdasági érvek a kapitalizmus ellen

1.
A boldogság érve

 

A kritikusok két vádat hoznak fel a kapitalizmus ellen: Először is – mondják – egy autó, tévé és hűtő birtoklása nem teszi boldoggá az embert. Másodjára – teszik hozzá – még mindig vannak emberek, akik ezek közül semmit sem birtokolnak. Mindkét propozíció helyes, de nem a társadalmi együttműködés kapitalista rendszerét hibáztatják.

Az emberek nem azért fáradoznak, hogy tökéletes boldogságra tegyenek szert, hanem azért, hogy eltüntessenek a kellemetlenség érzetükből annyit, amennyit lehetséges, és így boldogabbá váljanak, mint előtte. Tehát aki vásárol egy tévét, bizonyítékát adja annak, hogy úgy gondolja, e találmány birtoklása növelni fogja jólétét, és elégedettebbe fogja tenni, mint amilyen nélküle volt. Ha másképp volna, nem vette volna meg. Az orvos feladata nem az, hogy boldoggá tegye a pácienst, hanem hogy eltüntesse a fájdalmát, és jobb állapotba hozza minden emberi lény fő törekvéséhez, a küzdelemhez minden ellen, ami káros életére és nyugalmára.

Igaz lehet, hogy vannak koldusok a buddhisták között, akik alamizsnán élnek mocsokban és szegénységben, kik közül néhányan teljes boldogságot élveznek, és nem irigyelnek semmilyen nábobot. Viszont tény, hogy az emberek elsöprő többségének egy ilyen élet elviselhetetlennek tűnne. Számukra elengedhetetlen a folyamatosan a létezés külső körülményei javítására törekvő impulzus. Ki feltételezné, hogy az ázsiai koldus példaként szolgál az átlagos amerikai számára? A kapitalizmus egyik legjelentősebb vívmánya a csecsemőhalandóság zuhanása. Ki tagadná, hogy ez a jelenség eltűntette az emberek boldogtalanságának legalább egyik okát?

Olvasd el ezt is:  Stefan Molyneux – Egyetemesen Preferálandó Viselkedés IV.

Nem kevésbé abszurd a kapitalizmus elleni másik szemrehányás – név szerint, hogy a technológiai és terápiás innovációk nem nyújtanak hasznot mindenki számára. Az emberi állapotok változását a legokosabb és legenergetikusabb emberek úttörése hozza el. Ők vezetnek, az emberiség többsége pedig lépésről lépésre követi őket. Az innováció először pusztán pár ember luxuscikke, míg fokozatosan elérhetővé válik a sokaság számára. Nem ésszerű ellenvetés a cipők vagy a villák használata ellen, hogy csak lassan terjedtek el, és még ma is milliók vannak nélkülük. A kecses férfiak és nők, akik először kezdtek szappant használni, hírhozói voltak a szappan tömegtermelésének az átlagember számára. Ha tartózkodnának a vásárlástól azok, akik ma meg tudnak engedni maguknak egy televíziót, mivel néhány ember nem tudja megengedni magának, nem támogatnák, hanem károsítanák ennek a találmánynak az elterjedését.

<< Előző fejezet

Következő fejezet >>