Egy kissé rendhagyó bejegyzés keretein belül hadd osszak meg a kedves olvasókkal néhány gondolatot az Ellenpropaganda múltjáról és jövőjéről.

Mindenekelőtt azzal kezdeném, hogy roppant büszke vagyok mindarra, amit eddig felépítettünk. Körülbelül két év alatt sikerült elérhetővé tennünk és megismertetnünk a libertárius eszme gyöngyszemeit. Olyan klasszikusokat sikerült elhoznunk a magyar közönség számára, mint Henry Hazlitt Közgazdaságtan egy leckében vagy Murray Rothbard Az Állam anatómiája című művei. Tizennyolc könyvet és száznál is több libertárius tanulmányt, cikket és esszét tettünk elérhetővé magyar nyelven, amelyek körbejárják a szabadság témakörét szinte minden elképzelhető társadalmi témában. Soha nem volt még ennyire könnyen hozzáférhető és megismerhető a szabad társadalom eszméje, mint napjainkban.

Sokat tanakodtunk azon, hogy van-e értelme ilyen temérdek időt és energiát beleölni a szabadság irodalmának lefordításába. Egyrészről mindig attól tartottunk, hogy felesleges; hogy mostanra mindenki beszéli olyan jól az angol nyelvet, hogy hozzáférésük van ezekhez az érvekhez és megismerhetik őket a mi közreműködésünk nélkül. Ez a legkevésbé sem igaz. Ha más nem is, az a paródiába illő mutatvány, amit egy Bede Zsolt nevű fanatikus kormánypárti homunkulusz produkált, hatásosan bemutatta, hogy a valóság ennek a szomorú ellentéte. (Ami azt illeti, az Európai Unió összes tagállama közül Magyarországon beszélnek a legkevesebben idegen nyelvet.)

Szóval amit eddig tettünk, talán nem teljesen sziszifuszi szenvedés. Közben mi is fejlődtünk-fejlődünk, egyre járatosabbak lettünk egy olyan szakmában, amit egyikünk sem tanult, és amit mindketten az abszolút nulláról kezdtünk.

Tehát néhány gondolat arról, mit is tartogat a jövő az Ellenpropaganda számára:

Elkezdjük publikálni Ludwig von Mises Human Action című magnum opusát, ami a kapitalizmus és a szabad társadalom valaha írt egyik legbriliánsabb ismertetője. Pontosabban már el is kezdtük, az Emberi Cselekvés bevezetője már olvasható az oldalon. Bár az eddigi fordításaink során gyakran előtérbe helyeztük a gyorsaságot a minőség rovására (hogy aztán újra meg újra visszatérjünk a lektoráláshoz), ebben az esetben ez egy lassú, hosszútávú projekt lesz, mert ha valami, ez a könyv megérdemli a legtöbb törődést és figyelmet. Havonta fogjuk publikálni a fejezeteket, méghozzá a Bob Murphy által az Emberi Cselekvéshez írt segédkönyvvel együtt!

A másik nagy és hossztávú sorozatunk, aminek a fejezeteit két-háromnaponta fogjuk közzétenni, az Murray Rothbard A gazdaságtudomány történelme az osztrák iskola szemszögéből című könyve. Amit személy szerint igazán szeretek ebben a könyvben, hogy a fejezetei viszonylag rövidek: akkora terjedelműek, hogy az ember elolvashatja őket a déli kávészünete alatt, és mindig új ismeretekkel gazdagodhat belőle az eszmetörténet egy-egy részletéről.

Míg ezek lesznek a hosszútávú sorozataink, velük párhuzamosan továbbra is számtalan esszét fogunk közzétenni Hans-Hermann Hoppe, Murray Rothbard, Albert Jay Nock, Stephan Kinsella és megannyi más libertárius szerző tollából heti rendszerességgel.

Úgy érezzük, hogy az olvasóink között még mindig sokan ragaszkodnak az Állam szükségességének a gondolatához, így szeretnénk gyakrabban közzétenni olyan tartalmat, ami az állam nélküli társadalom működését taglalja. Befejezzük Stefan Molyneux Anarchia a gyakorlatban című könyvének közreadását, amit érdeklődés hiányában ideiglenesen felfüggesztettünk, illetve az olvasóink elé tárunk egy további könyvet (The Market for Liberty) és számos tanulmányt a témában.

Mindezek mellett folyamatosan új bejegyzésekkel fogjuk bővíteni az Eszmék & Politika sorozatunkat; Rothbard Történelméhez hasonlóan ezek is rövid bejegyzések, amiket – A Mass Effect filozófiájához hasonló megaposztokkal ellentétben – át lehet futni egy ebédszünet alatt.

De mindezt – és megannyi mást – képtelenek vagyunk megvalósítani az olvasóink támogatása nélkül. Egészen ezidáig – körülbelül egy tucat olvasónk támogatását leszámítva, akiknek roppant hálásak vagyunk, akik segítettek és motiváltak abban, hogy eddig eljussunk, és akiknek örökre a szívünkbe véstük a nevét – az Ellenpropaganda Projekt, a majd’ két tucat könyvével, a száz meg száz bejegyzésével a részünkről egy teljesen non-profit tevékenység volt, ami talán még a költségeit sem térítette meg. Az eddigi modellünkről bebizonyosodott, hogy teljesen tarthatatlan. Az olvasóközönségünk 2%-a döntött úgy, hogy támogatja az erőfeszítéseinket. Ez sajnos, bármennyire is elköteleztük magunkat a szabadság eszméje mellett, bármennyire is szeretnénk folytatni és megvalósítani a céljainkat, fenntarthatatlanná vált a számunkra.

Ezért úgy döntöttünk, hogy terjeszkedünk, és megalkottuk az Ellenpropaganda Webshopot; az olvasóink immár nem csak olvashatják, hanem hordhatják is a szabadság eszméjét a pólóinkon és pulóvereinken, amelyek az általunk képviselt üzenetet hordozzák.

Tehát a következőt tartogatja a jövő az Ellenpropaganda számára: az elkövetkező hat hónapban megállás nélkül el fogjuk halmozni az olvasóinkat libertárius tartalommal, könyvekkel és esszékkel, cserébe pedig azt kérjük az olvasóinktól, hogy vásároljanak maguknak néhány pólót, ezzel támogatva az erőfeszítéseinket.1

 

Lábjegyzetek

  1. Persze a támogatások még mindig nagyobb segítséget nyújtanak, mivel a termékeink árának legnagyobb része a költségeket fedezi.